Nori havermout koekjes
24 porties
1 u. 15 min.
Vegetarisch
In Wales is laver bread een traditioneel gerecht dat vooral bij het ontbijt gegeten wordt. Het is een combinatie van nori (laver) en havermout.
Geïnspireerd door het laver bread, ontwikkelde Anne KOEKJES die niet alleen lekker zijn maar ook glutenvrij en lactose vrij. Als je kokosolie gebruikt in plaats van roomboter zijn de koekjes ook geschikt voor veganisten.
Nori havermout koekjes
Koekjes met gember en nori zeewier. Een lekkere combi en niet al te zoet.
Ingrediënten
- 165 g havermeel + extra om te bestuiven
- 65 ml water
- 45 g laverbread of 4 eetlepels nori vlokken geweld in 2 eetlepels lauw water
- 30 g Kokosolie of roomboter, heel zacht
- 25 g gembersiroop
- 15 g stemgember in kleine blokjes gesneden
- 1.5 tl bakpoeder
- snuif zeezout (Keltisch)
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180C.
- Meng het havermeel met het bakpoeder en zout. Voeg de zachte kokosolie/roomboter, de gembersiroop en het water toe aan het meel mengsel en kneed tot een stevige bal deeg. Voeg het Laverbread/gewelde nori en gember stukjes toe en kneed nog een keer goed door. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe. Juist te nat? Dan nog een beetje meel.
- Rol een dikke worst van het deeg, 5 cm doorsnede en verpak die in vershoud folie. Leg de rol 15 minuten in de vriezer. Het deeg snijd dan beter. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd plakjes van de deeg rol. 3-5 mm dik.
- Leg ze op de bakplaat en bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster. De koekjes worden krokant zodra ze afgekoeld zijn! Net als bij zanddeeg koekjes.