Kabeljauw met zeewier(tartaar)
4 porties
30 min.
Twee recepten waarin kabeljauw de hoofdrol speelt.
Deze ovenschotel met kabeljauw wordt met verse zee-eik op smaak gebracht. Zee-eik is een inheemse zeewier soort van het geslacht Fucus. Voor dit gerecht kun je ook gedroogde zeesla gebruiken. Je kunt de schotel voorbereiden en – totdat je het afbakt – in de koelkast bewaren.
Een makkelijke manier om zeewier toe te voegen aan een gerecht is door gebruik te maken van kant-en-klare zeewier producten, Er zijn diverse kant-en-klare zeewierspreads verkrijgbaar in (web)winkels. Gecombineerd met vis heb je zo een snelle, smakelijke en gezonde maaltijd.
Voor het welzijn van de oceanen en zeeën adviseren we om bij voorkeur duurzame vis te gebruiken. Die herken je aan het keurmerk van de
Een ovenschotel naar het recept van:
Ingrediënten
- 500 g Kabeljauwfilet
- Scheutje witte wijn
- Verse zee-eik
- Olfijolie
- Zeezout / peper
- Shoyu
Werkwijze
- Vet de bakplaat in.
- Zee-eik wassen, laten uitlekken en héél fijnsnijden.
- Meng zeewier met olijfolie, zout, peper en shoyu tot een papje. Als je zeesla gebruikt, meng die dan met olijfolie, zout, peper en geraspte citroenschil.
- Leg de kabeljauw op de bakplaat. Schenk er wat witte wijn over en bedek met een dikke laag zeewiermengsel Bewaar de vis in de koelkast tot verdere verwerking.
- Afbakken in oven op 180°C in 10 min.
Kant-en-klare zeewiertartaar om de vis op smaak te brengen.
Ingrediënten
- 4 stuk(s) kabeljauw
- 1 potje zeewiertapenade
- 200 g (gemengde) rijst
- 2 el olijfolie
- 20 g boter
- peper en zout naar smaak
Werkwijze
- Verwarm de oven op 180°C.
- Bestrooi kabeljauw met peper en zout.
- Verwarm de olie in een pan en bak de kabeljauw aan één kant op hoog vuur.
- Doe in een ovenschaal, bestrijk met de zeewier tartaar en bak 10 minuten in de oven.
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af, voeg de boter toe en en hou warm.
- Serveer de kabeljauw met (kiem)groenten en rijst.