Zeewier eten

Zeewier is een rijke bron van gezonde nutriënten. En heel veelzijdig. Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten geconsumeerd, in een grote variëteit aan  kleuren, structuren, vormen en soorten. Door dagelijks zeewier te eten wordt de natuurlijke balans in de mineralenhuishouding van je lichaam geleidelijk hersteld en zal dit leiden tot een gezonder darmmilieu. Een ander voordeel van zeewier is het lage natrium gehalte waardoor het een uitstekend alternatief is voor tafelzout. En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.

Je kunt zeewier kopen in natuurvoedings-, vis-, web- en Aziatische winkels en steeds vaker ook in de supermarkt. Zeewier is beschikbaar in verse, bewerkte, gedroogde, gekookte of ingemaakte vorm, of als smaakmaker.

Klein beginnen

De meeste mensen moeten in het begin even wennen aan de smaak en het gevoel in de mond bij het eten van zeewier. Begin daarom door kleine hoeveelheden als smaakmaker toe te voegen aan je favoriete gerechten.

Zoveel wieren, zoveel smaken

Hoewel je vrijwel alle zeewieren kunt eten, zijn sommige soorten wel degelijk smakelijker dan andere. Bepaalde soorten zijn lekkerder nadat ze gedroogd of geroosterd zijn, terwijl andere beter vers of licht gestoomd gegeten kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn dulse (kan zo uit gegeten worden), wakame (weken), hijiki (licht bakken in sesamolie) en nori (in sushi). Zeewier wordt zelfs gebruikt om zoete gerechten mee te bereiden. Mocht je uitgebreid kennis willen maken met zeewier dan zijn er speciale zeewierkookcursussen.

GEDROOGD

Het voordeel van gedroogd zeewier is de langere houdbaarheid (mits luchtdicht en donker bewaard). Wanneer gedroogd zeewier in water wordt geweld, herstelt het zich tot zijn oorspronkelijke vorm en zwelt tot ruim tienmaal. Vijf gram gedroogde zeewier komt dus overeen met ongeveer vijftig gram geweld zeewier. Probeer ook te varieren met de wieren die je eet om alle gezonde en voedzame kwaliteiten van de verschillende wieren volledig te benutten.

IEDEREEN ELKE DAG WAT ZEEWIER

Scroll naar boven