Mosselen met zeewier

4 porties

30 min.

Mosselen en zeewier komen allebei uit de zee. Als ze gekweekt worden concurreren ze zelfs om plek op de touwen waarop ze groeien.  Ze groeien niet alleen naast elkaar, je kunt ze in een gerecht ook heel goed combineren.

Hieronder vind je diverse suggesties om een lekkere mosselmaaltijd te bereiden.

Mosselen met tapenade van zeewier

De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. Als je de mosselen te lang kookt veranderen ze van een delicatesse in kleine gummi balletjes. Laat mosselen daarom ook niet meekoken in een gerecht maar voeg ze pas op het laatst van de bereiding toe.
Zeewier tapenade kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen in natuurvoedingswinkels of op het internet. Vaak is het toevoegen van (een mix van) zeewier genoeg voor die extra smaakbeleving.
Heerlijk met frites en gezonder met een (Bretonse) salade

Ingrediënten

  • 2 kilo Verse mosselen
  • 1/2 witte wijn
  • 1 el Verse tapenade van zeewier of 15 g vers zeewier
  • 2 teentje Knoflook
  • Zout en peper
  • 1 el Meel
  • 15 g Boter

Werkwijze

  1. De mosselen onder koud water spoelen. Vers zeewier goed laten weken of spoelen, het zeewier in heel kleine stukjes snijden en door elkaar mengen.
  2. De knoflook fijn snijden (het liefst blenderen, op die manier trekt de smaak van de knoflook goed in de mosselen). Pan insmeren met boter, zodra de boter mooie bruin is geworden, knoflook, meel en wijn geleidelijk toevoegen. Goed roeren totdat een gebonden saus ontstaat. Pas op: de saus moet niet te dik zijn. Mocht het toch dik zijn, dan kunt u meer wijn toevoegen. GEEN WATER.
  3. Alles goed mengen, deksel op de pan, af en toe goed roeren met een pollepel.
  4. De mosselen zijn binnen tien minuten gaar.
  5. Op smaak brengen met wat peper en zout.

Mosselen met zeewier

Ingrediënten

  • 2 kilo Verse mosselen
  • 1 el Verse tapenade van zeewier of 15 g vers zeewier
  • 2 teentje Knoflook
  • Zout en peper
  • 1 el meel
  • 15 g boter

Werkwijze

  1. De mosselen onder koud water spoelen. Het verse zeewier goed laten weken of spoelen (als er een verse tapenade van zeewier is),
  2. Zeewier in heel kleine stukjes snijden en door elkaar mengen.
  3. De knoflook fijn snijden (het liefst blenderen, op die manier trekt de smaak goed in de mosselen. Boter smelten in een pan. Knoflook toevoegen en geleidelijk meel en wijn. Blijven roeren totdat een gebonden saus ontstaat. De saus moet niet te dik zijn. Mocht het toch dik zijn, dan kun je meer water toevoegen.ier trekt de smaak goed in de mosselen in), een pan insmeren met boter, en zodra de boter mooi bruin is geworden, de knoflook,
  4. Alles goed mengen, deksel op de pan, af en toe goed roeren met een houtlepel.
  5. De mosselen zijn binnen tien minuten gaar.
  6. Op smaak brengen met wat peper en zout.

Mosselen met kerstomaatjes, chorizo, knoflook en zeesla

Ingrediënten

  • 1 kilo Mosselen
  • 250 g kerstomaatjes
  • 100 g Milde chorizo
  • 1 teentje Knoflook
  • 30 g boter
  • 30 ml Olijfolie
  • 15 ml Citroensap
  • 1 el Geraspte citroenschil
  • 100 ml Witte wijn
  • Stukjes Zeesla

Werkwijze

  1. Snij de kerstomaatjes doormidden. Snij de chorizo in fijne reepjes. Verwijder het schilletje van het knoflook en druk het teentje knoflook plat.
  2. Verwarm de olie met de boter in een pannetje. Voeg knoflook en chorizo toe.
  3. Bak gedurende 2 minuten op een middelhoog vuur.
  4. Voeg de kerstomaten toen en bak nog een minuutje.
  5. Voeg de mosselen toe, het sap en de schil van de citroen, de zeesla en de witte wijn.
  6. Kook gedurende 5 minuten.
  7. Open de pan en controleer - door om te schudden - of alle schelpen open zijn: - zo ja - dan zijn de mosselen klaar - zo nee - laat ze dan nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn.
  8. Serveer in kommen.
Scroll naar boven