Bulgur met zeewier en paddenstoelen

4 porties

45 min.

Een lekkere en voedzame schotel met vers Zeeuws zeewier en bulgur. Bulgur is een alternatief voor rijst of couscous en wordt veel gebruikt in de Arabische, Indiase en mediterrane keuken. En nu dus ook in combinatie met Nederlands zeewier.

De paddenstoel die op de afbeelding staat is erg mooi

maar wordt NIET gebruikt voor dit recept.

Dit recept wordt met verse Zeeuwse zee-eik  gemaakt.  Je kunt experimenteren en andere wieren gebruiken.
Met dank aan Kookboerderij Krommenhoeke voor het recept.
Bij Wild Wier kun je vers zeewier bestellen. Check hun website voor meer informatie. Vers zeewier vind je ook in de koeling bij natuurvoedingswinkels.

Ingrediënten

  • 120 g Bulgur
  • 240 ml Water
  • 1 tl Groentenbouillonpoeder
  • Zee-eik
  • Tamari
  • Gembersiroop
  • 200 g Shiitake, oesterzwammen of kastanje champignons
  • 1 Uitje
  • Paar teentjes Knoflook
  • Kokosolie
  • Zeezout/peper
  • 1 el Sesamzaadjes

Werkwijze

  1. Kook de bulgur met water en bouillon 5 min.
  2. Au bain marie verder laten garen en warm houden
  3. Was de zee-eik, gebruik de mooie punten. Droog roosteren in de oven tot het knapperig wordt. (140°C, 20-30 min.). Bewaar een deel voor de garnering. De rest overdoen in schaal en marineren met scheutje tamari en gembersiroop.
  4. Snijd de shiitaki en andere paddenstoelen in plakjes (nb níet de paddenstoel op de afbeelding!). Snipper de ui, pers de knoflook erbij.
  5. Fruit de ui met knoflook in de kokosolie met zout /peper naar smaak.
  6. Paddenstoelen toevoegen en meebakken
  7. Voeg de gemarineerde zee-eik toe. Als laatste sesamzaad toevoegen.
  8. Meng paddenstoelenmengsel met de warme bulgur
  9. Garneren met fijngewreven zee-eik.
Scroll naar boven