Pizza met zeewier
4 porties
30 min.
Een kant-en-klare pizza is bron van veel natrium, een stof waar we vaak al genoeg (teveel!) van binnen krijgen. Het is niet heel moeilijk om zelf een verse pizza te maken en die op smaak te brengen met zeewier: zeewier heeft nemelijk wél een zilte smaak, maar bevat slechts 6-7% natrium. Dus of je nu gewoon lekker wilt eten, of bewust minder natrium wilt gebruiken, in beide gevallen biedt deze pizza met zeewier een oplossing.
In plaats van vers zeewier kun je ook gedroogde zeewier vlokken gebruiken. Die zijn van verschillende zeewieren verkrijgbaar in de natuurwinkel of op het internet.
Zeewier heeft een zilte smaak. Proef dus even vóór je zout toevoegt.
Met dank voor het recept aan Kookboerderij Krommenhoeke
Ingrediënten
- 75 g (spelt) meel
- 35 g boter
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 1/2 dl Water
- 1 el Losgeklopt ei
- Tomatenpuree
- 1/4 Uitje
- Paar champignons en/of paar stukjes ananas en/of stukjes paprika
- Zeewierreepjes (blaaswier, knotswier, of wakamé)
- 80 g Geraspte kaas of 2 a 3 plakjes kaas
- Zout, peper en oregano
Werkwijze
- Doe meel, boter en zout + bakpoeder in een kom
- Snijd de boter met een mes in kleine stukjes
- Voeg ei en al roerend beetje bij beetje water toe(tot droge bloem weg is) en kneed alles kort tot een bal. Opstijven in koelkast.
- Ondertussen: zeewier goed wassen en 10 min. koken in ruimwater; spoel het wier schoon met koud water en hak het fijn. (NB: je kunt natuurlijk ook gedroogde zeewiervlokken even koken en die gebruiken als beleg). Gooi week-/kookwater van zeewier nooit zomaar weg; je kunt het drinken, als kookvocht voor andere groenten gebruiken, of (afgekoeld !) bij de planten gieten.
- Bestrooi de tafel met bloem en rol het deeg dun uit
- Leg het uitgestoken deeg in de beboterde vormpjes
- Smeer de tomatenpuree op de bodem
- Beleg de pizza met ui, gehakt zeewier, paprika, champignons, ananas enz.
- Strooi er zout, peper en oregano overheen
- Bedek alles met de kaas
- Bak de pizza in een voorverwarmde oven af : 10 min. op ongeveer 200º C.