Japanse azijn dressing met zeewier
4 porties
15 min.
Geeft je gerechten een Oosters tintje door een Japanse azijndressing te maken. De intense smaak van kombu zeewier geeft een umami accent aan de azijn.
Gebruik de dressing bijvoorbeeld voor een Japanse komkommersalade (zie stap 5).
Ingrediënten
- 60 ml bruine rijstazijn (of een andere mooie, zachte azijn)
- 1 el suiker
- ¼ tl zout
- 1 stukje kombu
- 1 tl lapsang souchong thee (oa verkrijgbaar bij Simon Levelt)
Werkwijze
- Breng de azijn, suiker, zout en kombu op laag vuur langzaam aan de kook.
- Zodra het kookt voeg je de lapsang souchong toe en haal het pannetje van het vuur.
- Laat nu trekken. Hoe langer je de dressing laat trekken, hoe intenser de smaken worden.
- Zeven voor gebruik.
- Voor de Japanse komkommer salade: Snijd de komkommer in partjes, schijfjes of spaghetti-sliertjes (met een julienne rasp). Bestrooi met wat grof zeezout. Even laten trekken (minuut of 20-25), dan goed afspoelen en vocht eruit drukken. Mengen met Japanse azijn dressing en eventueel wat wakame (1 à 2 eetlepels, 5 minuten geweekt in koud water). Desgewenst verder op smaak brengen met een klein scheutje mirin (of gewoon suiker) en/of een scheutje lichte sojasaus.