Zeewier falafel schijven
4 porties
40 min. + 60 min.
Zeewier falafel schijven met vers Zeeuws zeewier. Voor dit recept kun je wieren gebruiken die je lekker vindt. Zeesla, dulse, wakamé of welk wier voorhanden is.
Op ons YouTube kanaal kun je de werkwijze ook terugvinden.
Dit is een recept van Kookboerderij Krommenhoeke waar je kookworkshops kunt volgen. Er zijn ook speciale zeewier kookworkshops; het zeewier ga je, afhankelijk van de workshop, eerst zelf oogsten.
Zeewier falafel schijven
Voor dit recept kun je ook gedroogd zeewier gebruiken. Kijk dan op de verpakking hoe je het wier het beste kunt gebruiken. Sommige wieren zijn zo mals dat ze niet eerst geweld hoeven te worden.
Ingrediënten
- 150 g aardappelen geschild en in stukken
- 125 g kikkererwten voorgekookt
- paar el room
- scheutje shoyu
- 1 el tijm fijngehakt
- 1 tl dille
- 2 el Chinese bieslook fijngehakt
- 2 à 3 el zeewier vers en gemengd
- paprika poeder, peper en zout naar smaak
- 2 el gedroogd zeewier fijngehakt
- 1 el sesamzaad gemengd met volkorenmeel
- 2 el zonnebloemolie
- citroensap naar smaak
Werkwijze
- Kook de aardappel gaar. Afgieten en pureren.
- Pureer de gare erwten, toevoegen aan de aardappelpuree.
- Voeg room, shoyu, tijm, dille, fijngehakte bieslook, paprika, fijngehakt zeewier, zout, peper en eventueel ei toe. Tot gladde massa roeren.
- Draai balletjes en duw ze plat; allen van gelijke dikte en grootte. Laat opstijven in de koelkast.
- Was de zeesla; droogdeppen en in oven drogen (15 min. 120°C). Verkruimel de zeesla.
- Paneer de schijven met fijngehakt zeewier/sesamzaad/meelmengsel. Zet in koelkast tot gebruik.
- Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en bak de schijven langzaam rondom goudbruin.
- Evt. besprenkelen met een beetje citroensap en warm serveren