Zeewierfalafel met zoetzure saus
4 porties
45 min.
Vegetarische zeewierfalafel is nog lekkerder met een zelfgemaakte zoetzure saus. In dit recept gebruiken we vers zeewier. Als je gedroogd zeewier gebruikt moet je dit kort wellen voor je het in het recept gebruikt.
In plaats van pruimen kun je tomatillo’s gebruiken, zurige Mexicaanse tomaatjes. Of gewone tomaten. Voeg dan, naar smaak, een scheutje citroensap toe.
Zeewierfalafel
Je kunt voor de falafel diverse soorten (of een mix van) zeewier gebruiken. Het is erg lekker met dulse, wakame en/of zeesla.
Ingrediënten
- 4 aardappelen
- 125 g kikkererwten (gekookt)
- 30 g bieslook
- 2 el Japanse sojasaus
- 2 el room
- 1 el sesamolie
- 3 el zeewier (vers)
- 1 el citroensap
- 1 el paneermeel
- 1 el sesamzaad
Werkwijze
- Schil de aardappelen en stoom ze gaar. Stamp ze fijn, samen met de kikkererwten tot een min of meer gladde en droge puree. Bestrooi die royaal met peper en zout.
- Hak de bieslook fijn en meng alle ingrediënten, behalve het paneermeel en het sesamzaad, door de puree. Proef of die voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat meer van een van de ingrediënten toe.
- Vorm platte rondjes van de puree, haal die door het paneermeel en daarna door het sesamzaad. Leg ze in de ijskast om op te stijven tot het moment dat ze gebakken kunnen worden.
- Bak de falafels in een grote koekenpan aan beide kanten bruin. Dien ze op met de zoetzure saus en een salade.
Zoetzure saus
Maak de saus in een ruime steelpan.
Ingrediënten
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 2 cm verse gember
- 2 el plantaardige olie
- 250 g pruimen
- 1 dl water
- 3 el zoete sojasaus
- 1 el honing
- klein bosje peterselie
Werkwijze
- Hak de sjalotten en de knoflook fijn
- Schil en rasp de gember.
- Verwarm de olie en fruit de uien, knoflook en gember aan.
- Snijd de pruimen in vieren. Doe ze bij de uien etc. en laat even zachtjes bakken.
- Voeg het water toe en de honing en laat de saus twintig minuten zachtjes koken.
- Bestrooi met peper en zout en voeg de sojasaus toe. Laat nog tien minuten koken. De bedoeling is dat een ietsje dikke, zoetzure saus ontstaat.
- Als de saus te dun is, bindt deze dan met een dessertlepel maïzena die aangemaakt is met twee lepels koud water.
- Hak de peterselie fijn en strooi die over de saus. Houdt warm tot gebruik.