Zeewier kruidenboter - diverse opties
1 porties
10 min.
Met zeewier geef je aan kruidenboter extra smaak en nutriënten.
Tips voor het maken van zeewierboter:
- gebruik (room)boter op kamertemperatuur
- zet de boter na het mengen met zeewier minstens drie uur in de koelkast om de smaak te laten ontwikkelen
- haal de zeewier kruidenboter 15 minuten voor gebruik uit de koelkast
- door het gebruik van zeewier is het meestal niet nodig zout toe te voegen
Basisrecept
Ingrediënten
- 200 g Boter (kamertemperatuur)
- 4 el Gedroogd zeewier
Werkwijze
- Meng de ingrediënten.
- Leg de boter op aluminiumfolie/vershoudfolie en geef deze de gewenste vorm (rol, rechthoek, ,..).
- Plaats in de koelkast en serveer desgewenst in plakjes.
Dulse boter
Ingrediënten
- 50 g Boter
- 1 el Gedroogde dulse vlokken
Werkwijze
- Week de dulse enkele minuten in water.
- Giet af en knijp goed uit. (Giet het weekwater bij je planten.)
- Snij het zeewier in kleinere stukjes en meng met de boter.
- Voeg eventueel naar smaak (zee)zout toe.
- Verdeel het over folie, maak er een rolletje van en laat opstijven in de koelkast.
- Lekker met zalm: leg voor het serveren een plakje boter op de (gegrilde) zalm.
Zeewierboter met ui
Ingrediënten
- Roomboter
- Zeewier
- Uitje zeer fijn gesneden
Werkwijze
- Zeewier blancheren.
- Afspoelen met koud water en indien nodig fijnsnijden.
- Roer zeewier en ui door de roomboter
Zeewierboter - met citroen en bieslook
Deze boter is lichter verteerbaar dan gewone boter door de toevoeging van citroen en bieslook. Het is lekker bij versgebakken stokbrood of over groente. Je kunt de boter ook in een saus verwerken.
Recept: Minke Bontekoe
Ingrediënten
- 125 g (biologische) roomboter (ongezouten)
- 2 el Gedroogde gemengde wieren
- 0,5 Citroenschil rasp
- Enkele edruppels citroensap
- Peper en zout naar smaak
Werkwijze
- Meng kruiden, droge zeewiervlokken en citroenrasp door de boter
- Maak op smaak met citroensap, snufje zeezout en klein beetje vers gemalen (zwarte) peper (uit de molen).
- Stort de boter in een vorm of draai er met behulp van keukenfolie een rolletje van. Zet in de koelkast voor de ontwikkeling van de smaken.
- Haal een uur voor gebruik uit de koelkast zodat de boter op temperatuur kan komen.
Zeewierboter HOT
Ingrediënten
- 30 g Zeesla en groefwier (of 2 andere wieren naar smaak)
- 80 g Roomboter (kamertemperatuur)
- 1 Lenteui fijngehakte
- 0,5 tl Citroensap
- 3 druppels Tabasco
Werkwijze
- Gedroogd zeewier eerst wellen en afgieten.
- Zeewier in kleine stukjes snijden.
- Vervolgens alle ingrediënten goed mengen.
Zeewierboter met garnaaltjes
Ingrediënten
- 150 g roomboter (kamertemperatuur)
- Sap van 1 citroen
- 100 g garnaaltjes, fijngesneden
- 2 soeplepels kwark (of huttekäse)
- zout en peper naar smaak
- 60 g vers zeewier (of 6g gedroogd)
Werkwijze
- Als u gedroogd zeewier gebruikt: eerst even wellen. Afgieten.
- Zeewier en garnalen in kleine stukjes snijden.
- Alle ingrediënten mengen.
- De boter kunt u op toast smeren en zo serveren. Of * bij gekookte mosselen, * als afwerking van een vissaus, of * bij visgerechten.
Zeemans Boter
Een romige vegan boter uit het kookboek “Groente uit Zee” van Lisette Kreischer. Lekker op een geroosterde zuurdesemboterham, door de stamppot of op een stokbroodje bij de soep.
Ingrediënten
- 250 g plantaardige margerine op kamertemperatuur
- 10 g gedroogde zeesla of dulse vlokken (of een mix hiervan)
- rasp van een halve citroen
- klein sjalotje (gepeld en fijngesnipperd)
- 1 teentje knoflook (gepeld en fijngesnipperd)
- fijn zeezout en versgemalen peper naar smaak
Werkwijze
- Pureer alle ingrediënten (behalve zout en peper) in de keukenmachine tot een geheel.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de boter in een afgesloten bakje en laat opstijven in de koelkast.
- De boter blijft ongeveer een maand goed in de koelkast. Je kunt het eventueel ook invriezen.