Mosselsoep

4 porties

45 min.

Mosselsoep met vers Zeeuws zeewier.

Een recept van  Kookboederij Krommenhoeke waar regelmatig (zeewier)kookworkshops plaats vinden. Kijk op onze agenda wanneer ze plaats vinden.

Ingrediënten

  • 1 kilo Mosselen
  • Prei + tijm + 1/2 flesje pils
  • Handje knotswier (je kunt natuurlijk ook ander wier gebruiken; kombu bijvoorbeeld, dan krijg je gelijk extra jodium binnen)
  • 1 stuk(s) Uitje
  • 1 teentje Knoflook
  • 20 g Boter/olie
  • stuk(s) Prei en venkel
  • 1 liter Mosselvocht/water+visbouillonpoeder
  • 1 dl Room
  • 20 g Lopend meel (=bloem met koud water glad geroerd)
  • Zout, peper
  • Scheutje vieux
  • Garnituur: Ve4nkelgroen (fijngehakt), mosselen

Werkwijze

  1. Maak de mosselen schoon
  2. Was het knotswier; mooie delen gebruiken
  3. Kook de mosselen met prei, tijm, wier en pils. Laat het vocht 3 x opkomen.
  4. Haal de mosselen uit de schelp (8 in de schelp laten)
  5. Zeef het mosselvocht door een doek
  6. Bewaar ook wat knotswier
  7. Fruit de gesnipperde ui en geperste knoflook in de boter
  8. Fruit de gesnipperde ui en geperste knoflook in de boter
  9. Snijd de gewassen prei en venkel in kleine reepjes; fruit dit mee
  10. Voeg 1 lit. vocht + visbouillon + room toe en breng dit aan de kook.
  11. Voeg al roerend het lopende meel toe; laat dit 10 min. koken.
  12. Hak een deel van het knotswier fijn, toevoegen aan de soep
  13. Op smaak brengen met zout, peper en vieux en gepelde mosselen toevoegen.
  14. Doorwarmen.
  15. Opdienen met in elke kop 2 mosselen in de schelp en garneren met venkelgroen.
Scroll naar boven