Bolognese saus met zeewier en met óf zonder gehakt

6 porties

45 min. + 2 u.

Het recept is ook te vinden op YouTube. For English instructions, see YouTube.

Een Bolognese saus die mét of zonder vlees gemaakt kan worden. In beide recepten maak je met zeewier het gerecht op smaak.

 

Vegetarische Bolognese saus

Ook voor de saus mét vlees maak je eerst deze vegetarische basis.

Ingrediënten

  • 3 tomaten
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 1 bleekselderij (stengel)
  • knoflook naar smaak
  • 10 g tomatenpuree
  • 500 ml groentenbouillon
  • 50-75 ml witte wijn
  • 20 g wakame (gedroogd)
  • 1 tl (Algaran) 5-Zeewieren poeder
  • peper naar smaak

Werkwijze

  1. Verwijder de stelen van de tomaat en snijd een kruis aan de andere kant (zodat je de tomaat makkelijker kunt ontvellen), leg ze in een pan met kokend water. Wanneer het velletje gaat loslaten verwijder je de schil van de tomaat.
  2. Hak alle groenten en het wakame zeewier in grove stukken. Fruit de uien, knoflook en wakame in de olijfolie.
  3. Hak intussen de tomaten. Voeg achtereenvolgens toe: de uien, knoflook,  wakame en overige groenten; een theelepel (AlgAran) 5 wieren poeder; tomatenpuree; wat kokend water of witte wijn.
  4. Als je een vegetarische saus wilt hebben: kook gedurende 20 minuten en breng verder op smaak met kruiden en/of bouillon. Serveren met pasta.

Bolognese saus mét gehakt

Ga verder met de volgende stappen:

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 700 g tomaten passata
  • kruiden naar smaak

Werkwijze

  1. Kook de saus in en voeg het gehakt toe.
  2. Voeg de tomaten Passata toe, de basilicum en andere kruiden die je lekker vindt, zoals tijm of laurier. Laat de saus minimaal 2 uur sudderen.
  3. .. en klaar ben je. De saus is perfect om te gebruiken als saus voor Pasta of Lasagne (sterk aanbevolen). Het smaakt hetzelfde als een normale Bolognese saus maar is gezonder en rijk aan vezels en vitamines door het gebruik van zeewier. Geniet ervan!
Scroll naar boven