Couscous saladebouillon

4 porties

30 min.

Door verschillende wieren te gebruiken in een gerecht, krijg je niet alleen een goede mix van smaken maar ook van nutriënten. Zeewaar levert een mengsel van 2 gedroogde wieren:

  • zeesla
  • Royal kombu (suikerwier)

Het is een heerlijke smaakmaker en prima vervanger van keukenzout. Maal het fijn en strooi het over de salade, vis, soep, vis en vlees (aan het eind van de bereiding) voor een heerlijk zilte smaak.

Je kunt de zeewiermix 3 minuten weken in water om het in volume te laten toenemen en het terug te brengen naar de vers variant. Daarna uitknijpen en gebruiken om vis in te wikkelen voordat het in de oven gaat. Of je kunt het op een broodje leggen, net zoals je zou doen met sla, met daar op het beleg. Een andere optie is om de gedroogde stukken met de hand te verkruimelen en over over een hartig gerecht te strooien.

De couscous salade is lekker als lunch gerecht in de zomer. Het toevoegen van zout is misschien niet eens nodig omdat zeewier een zilte smaak heeft.

Ingrediënten

  • 4 el Afgestreken gedroogde Zeewiermix van Zeewaar
  • 100 g Couscous
  • 1½ el Rijstazijn
  • 1 el Sesam olie
  • 1 el Soja
  • Saus (bijv. Kikoman less salt)
  • 1 el Suiker (of naar smaak aanpassen)
  • ½ tl Zeezout (indien gewenst)
  • ½ tl Gember siroop
  • 1 el Sesamzaadjes
  • ½ Rode paprika fijn gesneden

Werkwijze

  1. Start met de dressing: mix de rijstazijn, sesamolie, sojasaus, suiker, zeezout, en gember siroop en klop stevig door met een garde tot het een egaal geheel is en het zeezout is gesmolten.
  2. Roer de Zeeuwse Royal Kombu vlokken door de dressing en laat dit even staan totdat je de volgende stappen hebt uitgevoerd.
  3. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  4. Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking en laat even afkoelen. Goed omroeren zodat er geen klontjes in zitten.
  5. Snij de paprika in kleine stukjes.
  6. Doe de sesamzaadjes in een koekenpan (zonder olie) en laat op laag vuur roosteren totdat de kleur lichtbruin wordt.
  7. Voeg de dressing met de Zeeuwse Royal Kombu in delen toe aan de couscous en roer goed door elkaar.
  8. Zorg dat de couscous niet te nat wordt, en proef even tussendoor zodat je zeker weet dat je genoeg dressing hebt gebruikt.
  9. Voeg de paprika toe en roer weer goed door.
  10. Als laatste de sesamzaadjes over de salade strooien.
  11. Je kunt het onmiddellijk opdienen, of in de koelkast zetten en later opdienen.
Scroll naar boven