Crisps / chips
4 porties
30 min.
Van zeewier kun je ook krokante chips maken. Er zijn verschillende mogelijkheden en we geven je graag enkele suggesties hoe je van zeewier een knapperige en gezonde snack kunt maken. Je kunt natuurlijk zelf experimenteren en naar smaak noten en zaden (pijnboompitten, sesamzaadjes, amandelen, …) en andere smaakmakers (zout, suiker, …) toevoegen.
Vers zeewier is verkrijgbaar in de koeling van natuurvoedingswinkels of bij WildWier.
In Aziatische restaurants in het buitenland wordt vaak crispy seaweed geserveerd. Deze naam is misleidend omdat er geen zeewier in dit gerecht zit maar paksoi. Omdat crispy ‘seaweed’ wel erg lekker is hieronder een link naar een pagina waarop een recept staat:
En als je liever aardappel gebruikt als basis voor de chips: ook dit is mogelijk met zeewier. Klik HIER voor een recept.
Ingrediënten
- Verse zeesla
- Soya saus (zoute variant!)
- Water
- Bloem
Werkwijze
- Maak de zeesla schoon.
- Meng soya saus (2/3) en water (1/3).
- Doop de zeesla in de saus en vervolgens in de bloem.
- Frituur even tot ze knapperig zijn.
Een ander recept voor Zeewier Crisps
Ingrediënten
- 100 g verse zee-eik
- 1 el Japanse soyasaus
- 1 tl appeldiksap
- 0,5 tl geplet korianderzaad
- 1 el olijfolie
- 2 à 3 el sesamzaad
- snuf Japanse yuzu of cayennapeper
Werkwijze
- Oven voorverwarmen op 170°C.
- Was de zee-eik.
- Breng ondertussen een pan met water aan de kook en kook 15 min.
- Giet bijna alle water af ( ½ à1 dl. overhouden).
- Voeg de sojasaus en appeldiksap toe en verwarm tot het mengsel is ingedikt.
- Meng de olijfolie er door
- Voeg het sesamzaad toe
- Doop het wier in de saus en schik het op een (met bakpapier bedekt) bakblik.
- Rooster het 10 min. in de oven op 170°, daarna nog 10 min. op 150°. Het wier moet knapperig worden maar niet verbranden. Het sesamzaad moet licht van kleur blijven.
- Bestrooi met een beetje yuzu of cayennepeper.
Eenvoudig en lekker. Met nori vellen:
De geroosterde nori velletjes zijn ook kant en klaar te koop van het merk Sea Crunchy in de smaken olijfolie, groene thee, wasabi en teriyaki.
Er is ook een kant-en-klare zeewierchip-versie verkrijgbaar:
Deze chips zijn oa verkrijgbaar bij de Zeewierwinkel.
Ingrediënten
- 6 vellen nori
- 1/4 kopje raapzaadolie
- 1/4 kopje bruine rijst siroop
- (Zee) zout
- snuf (cayenne) peper
- 1 1/2 kopje witte sesamzaadjes
Werkwijze
- Verwarm de oven op 180°.
- Bedek een bakblik met bakpapier en leg de velletjes nori naast elkaar erop.
- Meng olie, rijststroop, zout en peper met een garde.
- Bestrijk de bovenkant van de nori met het mengsel (gebruik een bakkwastje).
- Strooi de helft van de sesamzaadjes erover en een beetje zout.
- Rooster 5-7 minuten in de oven tot het sesamzaad verkleurt en haal uit de oven.
- Klop het olie mengsel weer goed door elkaar.
- Als de nori koud genoeg is om te pakken, draai de velletjes dan om en herhaal bovenstaande handeling: bestrijken met olie, en bestrooien met sesamzaad en zout. Weer 5-7 min in de oven.
- Laat volledig afkoelen.
- Breek de vellen in grote stukken en bewaar in een luchtdichte doos; als er vocht bij komt wordt de nori slap. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, rooster het nogmaals bij 90° tot het weer knapperig is.