Dukkah met zeewier, diverse recepten

20 porties

30 min.

Dukkah is een smaakmaker uit de Egyptische keuken. Traditioneel bestaat dukkah uit een mengsel van noten (amandel, hazelnoot, macadamia…) en kruiden. Het wordt gebruikt als dip met brood of verse groenten en een schaaltje goede (olijf)olie erbij.

De smaakmaker wordt niet alleen als voorafje gebruikt of bij een borrel, het kan ook worden toegevoegd aan hartige gerechten (salades, pasta, pizza, gekookte groenten, enz.).

Je kunt heel makkelijk zelf dukkah maken. De onderstaande recepten geven je ideeën voor mogelijke combinaties van ingrediënten. De basis voor dukkah is altijd hetzelfde:

  • 150g noten (amandel, hazelnoot, macadamia)
  • 30-40g sesamzaad
  • Zeezout en peper naar smaak

Mocht je toch liever dukkah met zeewier kopen, klik dan hier.

 

Dukkah met komijn en koriander

Je kunt Dukkah op verschillende manieren en naar eigen smaak maken. De basis is wel hetzelfde: noten en kruiden. Wij voegen natuurlijk zeewier, als ‘kruid’, toe aan het recept. Voor wie van pittig houdt: voeg eens chili vlokken toe!

 

Ingrediënten

Werkwijze

  1. Rooster de noten in een grote koekenpan (zonder olie) tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen.
  2. Maal de noten in een keukenmachine.
  3. Breek de zaadjes (sesam, nigella, …) met behulp van een vijzel.
  4. Rooster alle overige ingrediënten in de koekenpan tot een geurig en goudbruin geheel. Laat afkoelen.
  5. Breng desgewenst op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
  6. Meng de noten- en sesammengsels in een grote mengkomen bewaar in een luchtdichte container.
  7. Dukkah is 1 maand houdbaar in een luchtdichte verpakking.

Dukkah met komijn en kurkuma

Hieronder de ingrediënten voor een ander kruiden mengsel. De bereiding blijft hetzelfde.

Ingrediënten

  • 2 tl zeewier poeder (divere wieren in poedervorm verkrijgbaar)
  • 1 tl nigellazaden (zwarte komijn)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma poeder (ontstekingsremmend en mooi van kleur)

Werkwijze

  1. De bereiding is hetzelfde als bij het voorgaande kruidenmengsel

Dukkah met duse zeewier

Ingrediënten

  • 60 g noten (hazelnoot, cashew, pecannoot, macademia)
  • 4 el sesamzaad
  • 2 el korianderzaad
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 tl dulse poeder

Werkwijze

  1. Rooster alle zaden in een droge koekenpan.
  2. Rooster de noten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
  3. Alles laten afkoelen en malen in een keukenmachine.
  4. Op smaak brengen met dulse poeder.
  5. In een luchtdichte verpakking is dukkah enkele weken houdbaar.
Scroll naar boven