Zeewierfalafel met zoetzure saus

4 porties

45 min.

Vegetarisch

Falafel is een Arabisch gerecht dat bestaat uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten. Peulvruchten, zoals kikkererwten, zijn erg gezond en het Voedingscentrum adviseert daarom ook om ze vaker te eten.

De zoetzure saus wordt oorspronkelijk gemaakt met tomatillo’s,  zurige, Mexicaanse ’tomaten’. In dit recept zijn ze vervangen door pruimen. Je kunt ook half pruimen / half (gewone) tomaten gebruiken, of alleen gewone tomaten met een extra scheutje citroensap.

Zeewierfalafel

Recept met dank aan Kookboerderij Krommenhoeke, groepscursussen, overnachtingen en het lekkerste eten!

Ingrediënten

  • 4 aardappelen
  • 130 g gare kikkererwten
  • bosje bieslook
  • 2 el sojasaus
  • 2 el slagroom
  • 1 el sesamolie
  • 3 el 'natte' wakame of dulse of zeesla
  • 1 el citroensap, paneermeel, sesamzaad

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen en stoom ze gaar. Stamp ze fijn, samen met de kikkererwten tot een min of meer gladde en droge puree. Bestrooi die royaal met peper en zout. Hak de bieslook fijn en meng alle ingrediënten, behalve het paneermeel en het sesamzaad, door de puree. Proef of die voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat meer van een van de ingrediënten toe.
  2. Vorm platte rondjes van de puree, haal die door het paneermeel en daarna door het sesamzaad. Leg ze in de ijskast om op te stijven tot het moment dat ze gebakken kunnen worden.
  3. Bak de falafels in een grote koekenpan aan beide kanten bruin. Dien ze op met de zoetzure saus en een salade.

Zoetzure saus

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 el plantaardige olie
  • 250 g pruimen (of een mix met) tomaten
  • 100 ml water
  • 3 el zoete sojasaus
  • 1 el honing
  • bosje peterselie

Werkwijze

  1. Maak de saus in een ruime steelpan. Hak de sjalotten en de knoflook fijn, schil en rasp de gember. Verwarm de olie en fruit de uien, knoflook en gember aan. Snijd de pruimen in vieren. Doe ze bij de uien etc. en laat even zachtjes bakken. Voeg het water toe en de honing en laat de saus twintig minuten zachtjes koken. Bestrooi met peper en zout en voeg de sojasaus toe. Laat nog tien minuten koken. De bedoeling is dat een ietsje dikke, zoetzure saus ontstaat.
  2. Als de saus te dun is, bindt deze dan met een dessertlepel maïzena die aangemaakt is met twee lepels koud water. Hak de peterselie fijn en strooi die over de saus. Houdt warm.
Scroll naar boven