Linzen gierst ovenschotel
4 porties
40 min.
Vegetarisch
Het Voedingscentrum adviseert om vaker peulvruchten te eten omdat ze goed zijn voor de gezondheid. Peulvruchten moet je vaak lang koken maar als je een stukje kombu zeewier toevoegt, zijn niet alleen de peulvruchten eerder gaar en verbetert de smaak, maar je profiteert ook van de voedingsstoffen in het zeewier: zeegroenten zijn bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen en bevatten onder andere jodium, onmisbaar is voor een goed werkende schildklier.
Lees meer over zeewier en jodium op:
Linzen gierst schotel
Met dank aan:
natuurlijk voedingsadvies
Ingrediënten
- 2 kopjes Gierst
- 4 kopjes Water
- 300 g Linzen & Veel water
- Stukje Kombu
- Vers geraspte gember
- ½ tl Nootmuskaat
- 4 Kruidnagels: fijngemalen
- Zout
- Peper
- 2 el Room
- Bakje Huttenkase
- 4 plakken ontbijtkoek
- Olijfolie
Werkwijze
- Spoel de linzen goed af en zet ze ruim onder water en kook ze in circa 45 minuten gaar samen met kombu, gember,nootmuskaat en kruidnagels. Verwijder dan de kombu en laat de linzen op een warme plaats nog even nawellen.
- Afgieten of in een zeef uit laten lekken en de linzen op smaak brengen met wat zout.
- Spoel de gierst af met heet water en daarna koud, uit laten lekken
- Kook de gierst 5 minuten in afgepast water en laat het dan op een warme plaats 30 minuten nawellen (niet afgieten).
- Breng daarna de gierst op smaak met zout, peper en room.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschotel in met wat olijfolie
- Verdeel de gierst over de bodem van de ovenschotel en druk dit wat aan
- Daarop de linzen verdelen
- De ontbijtkoek verkruimelen en vermengen met hüttenkäse, hiermee de ovenschotel afdekken.
- Zet het gerecht 20-25 minuten in de oven. Dit kruidige bijgerecht smaakt goed bij veel groenteschotels.