Miso soep
30 min.
VeganistischVegetarischGlutenvrij
In Japan werd miso in de 7e eeuw geïntroduceerd door boeddhistische monniken maar de oorsprong kan nog verder getraceerd worden naar China in de 4e eeuw waar toen al soja bonen gefermenteerd werden (miso).
Miso maakt deel uit van de basisvoeding van Japanse mensen. Door de jaren heen zijn er verschillende versies van miso ontwikkeld die vaak vernoemd werden naar het gebied waar ze ontwikkeld zijn. Volgens de Japanse mythologie is miso een geschenk van de goden aan de mensheid om
- gezondheid,
- lang leven en
- geluk
te bewerkstelligen.
In de ’60-er jaren werd miso in Europa geïntroduceerd. Het werd toen vooral in de macrobiotische keuken gebruikt. Miso wordt gebruikt voor sauzen, om groente in te leggen. Of om de traditionele Japanse miso soep te maken. Die bestaat uit bouillon (dashi) met daarin miso pasta. Andere ingrediënten worden naar smaak toegevoegd.
Ingrediënten
- instant dashi voor 1,5liter
- 10 g gedroogde zeewier
- 100 g shiitake
- half blokje tofu
- 1 kleine prei
- 2 eieren
- 2 tl sojasaus
- 1 tl zout
- 1 tl sake of droge sherry
Werkwijze
- Snijd alle groenten behalve het zeewier in kleine stukken.
- Kluts de twee eieren.
- Snijd de tofu in kleine blokjes van 1cm bij 1cm.
- Breng 1,5 liter water aan de kook en voeg de Dashi toe. Laat dit goed oplossen.
- Voeg de Shiitake toe en laat dit even meekoken (1 a 2 minuten).
- Voeg het zout, de sake en de sojasaus toe aan de soep.
- Neem de geklutste eieren en laat dit met een dun straaltje in de soep lopen. Zorg ervoor dat de soep aan de kook blijft zodat het ei onmiddelijk stolt in de soep.
- Voeg daarna de prei, zeewier en de tofu toe. Laat dit nog even 5 minuten trekken op laag vuur en eet smakelijk !