Mosselsoep
4 porties
45 min.
Mosselsoep met vers Zeeuws zeewier.
Een recept van Kookboederij Krommenhoeke waar regelmatig (zeewier)kookworkshops plaats vinden. Kijk op onze agenda wanneer ze plaats vinden.
Ingrediënten
- 1 kilo Mosselen
- Prei + tijm + 1/2 flesje pils
- Handje knotswier (je kunt natuurlijk ook ander wier gebruiken; kombu bijvoorbeeld, dan krijg je gelijk extra jodium binnen)
- 1 stuk(s) Uitje
- 1 teentje Knoflook
- 20 g Boter/olie
- stuk(s) Prei en venkel
- 1 liter Mosselvocht/water+visbouillonpoeder
- 1 dl Room
- 20 g Lopend meel (=bloem met koud water glad geroerd)
- Zout, peper
- Scheutje vieux
- Garnituur: Ve4nkelgroen (fijngehakt), mosselen
Werkwijze
- Maak de mosselen schoon
- Was het knotswier; mooie delen gebruiken
- Kook de mosselen met prei, tijm, wier en pils. Laat het vocht 3 x opkomen.
- Haal de mosselen uit de schelp (8 in de schelp laten)
- Zeef het mosselvocht door een doek
- Bewaar ook wat knotswier
- Fruit de gesnipperde ui en geperste knoflook in de boter
- Fruit de gesnipperde ui en geperste knoflook in de boter
- Snijd de gewassen prei en venkel in kleine reepjes; fruit dit mee
- Voeg 1 lit. vocht + visbouillon + room toe en breng dit aan de kook.
- Voeg al roerend het lopende meel toe; laat dit 10 min. koken.
- Hak een deel van het knotswier fijn, toevoegen aan de soep
- Op smaak brengen met zout, peper en vieux en gepelde mosselen toevoegen.
- Doorwarmen.
- Opdienen met in elke kop 2 mosselen in de schelp en garneren met venkelgroen.