Groenten op z'n Japans gestoomd

2 porties

40 min.

Dit groente gerecht is geinspireerd op de Japanse keuken en het heeft een heel pure smaak. Eet het met simpel gekookte rijst. Eventueel kunnen er gebakken garnalen of stukjes kip aan worden toegevoegd. Zeewier is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, de toko of via webwinkels als www.wereldvanzeewier.nl

Groente gerecht dat overal bij gegeten kan worden. Vanwege de dressing het het uitermate geschikt bij een Oosterse maaltijd of vis.

Ingrediënten

  • 2 Winterpenen
  • 1 Stronk broccoli
  • ½ Kool (Wit of Chinees)
  • 1 Stronk paksoi
  • 2 Paprika's
  • 1 stuk gember
  • 2 el Gedroogd zeewier
  • 2 Tenen knoflook
  • 2 el Sojasaus
  • 1 el Olie
  • 2 el Sesamzaad
  • 2 Kleine rode pepertjes
  • Zonebloemolie en sesamolie
  • 1 el Maïzena of Agar
  • 5 el Sake (Japanse rijstwijn) of medium dry sherry

Werkwijze

  1. Rooster de sesamzaadjes in een pan met dikke bodem tot lichtbruin en maal ze fijn in een vijzel
  2. Was de groente
  3. Laat het zeewier even weken in warm water en giet af (gooi het weekwater bij de planten!)
  4. Snij winterpeen, broccoli, paprika, paksoi en kool in grove stukken
  5. Doe alle groente en het zeewier bij elkaar en stoom alles beetgaar
  6. Hak de gember, pepertjes en de knoflook fijn
  7. Verwarm een eetlepel olie in een pannetje en fruit hierin op laag vuur de gember, pepertjes en knoflook
  8. Voeg de sojasaus toe
  9. Voeg het papje van de maïzena en de sake toe en voeg dan de gevijzelde sesamzaadjes toe. Roer alles goed door en hou de gebonden saus warm op laag vuur
  10. Doe de groente in een voorverwarmde schaal en giet er de saus overheen, sprenkel er nog een beetje sesamolie overheen
Scroll naar boven