Panna cotta - vegetarisch
4 porties
30 min.
Panna cotta is een Italiaans nagerecht, waarvan de naam letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine. Maar panna cotta kan ook gemaakt worden met agar-agar, een veganistisch bindmiddel dat uit bepaalde roodwieren wordt gewonnen.
Bron: Kookboerderij Krommenhoeke,
groepscursussen, overnachting en lekker eten
Ingrediënten
- 2 dl melk
- 3 dl room
- 50 g suiker
- 4 g agar-agar
- 100 g appel + citroensap
- 1/4 vanillestokje
- saus
- rode bessen / muntblaadjes / stukjes appel / of wat voorradig is
- mooie stukjes vers of gedroogd wier: bessenwier, dulse en/of Iers mos
Werkwijze
- Zet de puddingvormpjes met koud water weg
- rasp de appel en besprenkel deze met iets citroensap
- Roer de agar-agar en suiker door de koude melk. Voeg het opengesneden vanillestokje toe
- Verwarm de melk langzaam en laat het 2 min.koken. Regelmatig roeren.
- Roer de room en appel erdoor en laten afkoelen in bak met koud water tot de damp weg is.
- Haal het vanillestokje eruit.
- Vul de vormpjes. Bovenzijde glad afstrijken (evt. met natte lepel)
- In koelkast 2 uur laten opstijven.
Vanillesaus
Ingrediënten
- 3 dl melk
- 25 g suiker
- 4 g maïzena + 1 eidooier
- 3 cm vanillestokje
- paar lepels ongeslagen room
- 1 lepel vieux
Werkwijze
- Roer de eidooiers met suiker door elkaar. Voeg een paar lepels koude melk toe
- Roer dan de maïzena erdoor. Glad roeren
- Breng ondertussen de overige melk langzaam aan de kook met het opengesneden vanillestokje (10 min. trekken.)
- Voeg alle warme melk bij het koude mengsel. Breng daarna alles al roerend aan de kook. Enkele seconden doorkoken. Laten afkoelen.
- Voeg room en vieux toe tot de saus een goede schenkdikte heeft. Proeven en eventueel suiker, vieux of room toevoegen.
- Serveer de saus bij het nagerecht.