Zeewier pizza
30 min. + 15 min.
Veganistisch
Een pizza is van origine natuurlijk een echt Italiaans gerecht. Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is het gerecht ook steeds populairder geworden in Nederland.
In de loop der jaren is de pizza in Nederland aangepast aan de lokale eetgewoonten en smaakvoorkeuren. Een echte Italiaan is vermoedelijk niet onder de indruk van een pizza met shoarma… En een ECHTE ITALIAANSE PIZZA heeft nooit meer dan 3 toppings en bevat zeker geen kip.
Dit gezegd hebbende volgt hieronder het recept voor een pizza met zeewier. Dit recept is afkomstig van AlgAran dat een eigenaresse heeft die van oorsprong Italiaans is. En zo is de pizza dus toch ‘echt Italiaans’!
Pizza
Recept met dank aan AlgAran biologisch Iers zeewier.
Geniet van je lekkere en gezonde zeewier pizza naar Italiaans recept.
Ingrediënten
- 500 g (volkoren)bloem Plus een beetje om mee te bestuiven
- 1 el Dulse poeder
- 1 tl (Zee)zout
- 7 g gist (gedroogd)
- 1 tl Bruine suiker
- 400 ml water Kamertemperatuur
- Boter Om mee in te vetten
- 100 g Mozzarella Geraspt voor de topping
- 1 stuk(s) Ui (fijngesneden)
- 1 stuk(s) Stengel bleekselderij
- 1 stuk(s) Wortel
- 1 el Tomatenpuree
- 10 g Wakame (Van Algaran of Marinoë)(15 min laten wellen in koud water)
- 3 stuk(s) Tomaten
- Olijfolie
- 150 ml Water
- Snufje (Zee)zout
Werkwijze
- Fruit de groente en wakame in een beetje olijfolie.
- Leg de tomaten 20 sec in kokend zout water.
- Spoel af met koud water, verwijder de schil en snij in stukjes.
- Voeg de tomaten toe aan de groenten.
- Doe de tomatenpuree erbij.
- Voeg tot slot het water toe en kook voor 20-25 min zonder deksel tot het vocht bijna verdampt is
- De saus in de blender pureren en in een schaal laten afkoelen.
- Bereiding van het deeg: Verwarm de oven op 180̊C
- Doe bloem, zout, Dulse poeder en olie in een kom.
- Doe het lauwwarme water met suiker en gist in een kom en laat 5-10 min staan.
- Meng het vocht langzaam bij de bloem.
- 5 min goed kneden (met mixer of met de hand).
- Vet een schaal in met een theelepel olie.
- Het pizza deeg moet zacht en enigszins plakkerig zijn. Voeg zonodig een theelepel water toe en kneed weer door, net zolang tot het deeg eruit ziet als op de foto. Als het deeg te vochtig is voeg dan juist wat meer bloem toe (de hoeveelheid water die je nodig hebt hangt mede af van de bloem die je gebruikt).
- Doe het deeg in de ingevette schaat en dek af met plastic folie en een doek (het deeg rijst beter op een warme, droge en donkere plaats). Laat het deeg een uur rijzen.
- Het deeg zou verdubbeld moeten zijn.
- Vet een pizza vorm in met boter.
- Doe het deeg in de vorm.
- Druk het deeg plat in de vorm met je vinger. Zorg ervoor dat het deeg niet te dun wordt in het midden.
- Het pizzadeeg moet vlak zijn zonder gaten in het deeg.
- Spreid een paar eetlepels tomatensaus over de pizza.
- Strooi de mozzarella over de pizza en een eetlepel olijfolie.
- 10-15 min. bakken in de voorverwarmde oven.
- Direct serveren.