Tapenades en spreads
30 min.
Dipsausje
Tip
- Het overgebleven weekwater kun toevoegen aan soep of als kookvocht gebruiken bij groenten. Of bij de plantjes gooien.
- Als je een ander wier gebruikt krijg je weer een heel andere smaak.
Ingrediënten
- 1 kopje gedroogde zeewiervlokken
- 2 el olie
- 1 el sake
- Salterra (zee)zout naar smaak
Werkwijze
- Wel het zeewier in ruim water. Giet af en bewaar het weekwater.
- Pureer alle ingrediënten (incl. een paar lepels weekwater) tot een gladde massa.
- Breng op smaak met zout.
Geitenkaas met zeespaghetti
Dit recept is iedere keer een succesnummer bij feestjes en partijen. Het is in 5 minuten klaar en heerlijk om op een toastje te smeren.
Ingrediënten
- 200 g Jong belegen geitenkaas (geraspt)
- 250 g Zeespaghetti (uitgelekt BIO)
- 100 ml Salterra zeewiermayononaise
Werkwijze
- Kook de zeespaghetti 3 minuten in een pan met een beetje water. Giet het vocht af (maar gooi het kookvocht niet weg!!). Laat goed afkoelen anders smelt straks de kaas en dat willen we niet.
- Snijd de zeespaghetti in stukjes van 4 – 5 cm. Meng de zeespaghetti en de mayonaise door elkaar en meng beetje bij beetje de geraspte kaas erbij tot een smeuïg geheel is verkregen.
Dulse-tahin spread met peterselie
Toelichting:
Pure notenpasta of pindakaas is zware kost om te verteren. Door de notenpasta te mengen met witte rijstmiso (een sojabonen-rijst ferment) en kombu thee wordt dit broodbeleg veel toegankelijker voor het lichaam en daarmee makkelijker te verteren en beter opneembaar. Sesamzaad vormt de basis van tahin en bevat het meeste calcium van alle zaden. Door de toevoeging van dulse (een zeewier met een nootachtige smaak) krijgt de spread extra vitamines (o.a. vit.A) en mineralen, goed voor sterke botten.
Ingrediënten
- 3 el ongezouten tahin (Terrasana of Horizon)
- 1 el Kombu thee
- 1 el Gedroogde dulsevlokken (BIO)
Werkwijze
- Meng de miso door de tahin en roer voorzichtig door elkaar. De massa gaat dikker (!) worden.
- Voeg scheutje voor scheutje de kombu thee toe en blijf roeren tot je de gewenste dikte hebt gekregen.
- Roer tenslotte de dulsevlokken door de spread en laat minstens een uur rusten om op smaak te komen.
Wakamé-olijven Tapenade
Deze tapenade is heerlijk op toastjes en als vulling van bijvoorbeeld tomaten. Maar je kunt de saus ook gebruiken bij pasta gerechten.
Ingrediënten
- 700 g knolselderij in blokjes
- 300 g ongezouten ontpitte zwarte olijven
- 1 1/2 tl tijm
- 1 1/2 el wakame in een kop weken
- 2 teentjes knoflook
- 2 el kappertjes
- beetje citroensap
- scheutje (soja)room
- peper en zeezout naar smaak
Werkwijze
- Kook de knolselderij in 20 minuten gaar met een snufje zeezout en de tijm. Giet af en maak een puree met een scheutje (soja)room (m.b.v. een staafmixer).
- Kook de geweekte wakamé 5 minuten in een weinig water. Giet af en snijd ze in smalle strookjes. Breng op smaak met citroensap, peper en zeezout.
- Snijd de olijven in stukjes, de knoflooktenen zeer fijn, evenals de kappertjes.
- Meng de olijven, knoflook en kappertjes door elkaar en zet alles een half uurtje weg zodat de smaken zich mengen.
- Roer tenslotte de olijven door de puree.
Tapenade met knotswier
Lekker op een toastje. Vers zeewier is verkrijgbaar in de koeling bij natuurvoedingswinkels. Of via WildWier.
Ingrediënten
- Paar Handjes knotswier
- 1 tl Gomasio (sesamzaad + zeezout)
- 2 tl Tahin (sesampasta)
- Citroensap
- Tamari
- Salterra Keltisch (zeewier)zout
- Peper of verse rode peper
- 1 eetlepel (olijf of sesamolie)
- Water
- Peterselie
Werkwijze
- Was de knotswier enkele malen;
- Snijd de dikke knotsen weg (kan ook ná het koken)
- Breng een pan ruim water aan de kook; kook de wier 10 à 15 minuten. Testen of het zacht is geworden, anders langer koken.
- Spoel de zeewier koud en laat uitlekken.
- Pureer het wier met de staafmixer zeer fijn.
- Voeg gomasio, tahin en smaakstoffen toe; maak het smeuïg door het met water te verdunnen. Proeven
- Zet het even koel weg om de smaakstoffen in te laten trekken.
- Besmeer de toast en garneer het met peterselie.
- Direct serveren. Variant: doe er een teentje knoflook door.
Zeewierpesto
Zeewiertartaar is vrij nat en voor beleg op toastjes is meer body nodig. Het vocht kan uit de tartaar gedrukt worden met een houten lepel in een kleine zeef. Gebruik dit vocht voor de bereiding.
Ingrediënten
- 100 g cashewnotenmeel
- 50 g amandelnoten meel
- 4 1/2 potjes à 90g uitgelekte zeewiertartaar
- 1 knoflookteentje
- cayenne peper
- 1/2 citroen, uitgeperst
- 1 el witte rijstmiso
Werkwijze
- Doe het notenmeel in een mengkom en voeg beetje bij beetje het uitleksap van de zeewiertartaar toe.
- Roer zodat het meel het vocht opneemt.
- Voeg nu een voor een uitgelekte potjes zeewiertartaar toe.
- Voeg een eetlepel witte rijstmiso toe.
- Roer goed tot je een homogeen smeersel hebt gekregen.
- Voeg naar smaak zeezout, peper, citroensap en knoflook toe.
Zeewier spread
In dit recept wordt gemarineerd zeewier gebruikt.
Ingrediënten
- 4 el Gemarineerd wier
- 1 el Cashewpasta
- 100 g Gare kikkerwerwten
- 1 cm Rode peper (vers of gedroogd)
- Salterra zout
- 1 Handje gehakte peterselie
- Toast
- Zeesla blaadjes
- Toefjes peterselie
- Rode paprika
Werkwijze
- maak gemarineerd wier (zie andere recept)
- pureer het zeewier met een staafmixer
- pureer de kikkererwten
- hak een klein stukje peper zeer fijn en de peterselie hakken
- voeg alle ingrediënten samen;verder op smaak brengen
- was de sla en scheur ze in stukken, leg ze op de toast
- smeer er pasta op en garneren met peterselie en stukjes paprika.
Lekkere dip op basis van mierikswortel en zeewier
- er is een zuur ingrediënt nodig om de smaakvervlakking van de mierik tegen te gaan. Als je knoflook gebruikt is toevoeging van zuur minder belangrijk, maar het maakt de smaak van de dip wel àf.
- Langhoudbare gedroogde wakame is oa te koop bij www.wereldvanzeewier.nl.
Ingrediënten
- Wakame
- Water
- Eetlepel appelazijn of citroensap *
- Mierikswortel naar smaak. Of knoflook *
- Zonnebloemolie
Werkwijze
- Vermaal de gedroogde wakame tot poeder.
- Giet er zoveel water op tot de wakame poeder net onder staat en laat dit 10 minuten wellen.
- Voeg de geraspte mierikswortel en appelazijn toe.
- Voeg beetje bij beetje zonnebloemolie toe terwijl je met de staafmixer (of hogesnelheidsblender) de ingrediënten pureert en mixt tot een dikke gebonden crème.
- Als je de crème te dik vindt, verdun dan eventueel met nog wat water.