Sushi op z'n Zeeuws

2 porties

50 min.

Sushi

Sushi maken met Zeeuws zeewier. Is dat mogelijk? Met deze vraag zijn de experimenten met Zeeuws zeewier ooit begonnen. De zoektocht is gelukkig verder gegaan en er zijn steeds meer recepten met Zeeuws zeewier voorhanden.

Recept met dank aan Kookboerderij Krommenhoeke, één van de pioniers met Zeeuws zeewier.

Het recept voor gemarineerd zeewier vind je HIER.

Ronde rijst ziet eruit als risotto rijst. Je kunt het zowel warm als koud eten en het reinigt je darmen. Bonus!

Ingrediënten

  • 1 Nori vel
  • 50 g Ronde rijst
  • 1 dl Water
  • Witte balsamico azijn
  • Zeezout
  • Ahorn- of agavesiroop
  • Stukjes gemarineerd zeewier
  • 2 cm verse gember
  • stuk(s) Komkommer
  • 1/4 Avocado
  • 1/2 Schijf ananas
  • 1 Krabstick
  • Hoorntjeswier
  • Bamboematje

Werkwijze

  1. Kook de rijst gaar (35 à 40 min., het moet nog wat kleverig zijn), laat tot lauwwarm afkoelen; voeg dan enkele lepels azijn toe, iets zout en 1 lepel siroop
  2. Hak de zeewier fijn en meng dit door de rijst.
  3. Snijd hele dunne reepjes gember en marineer dit met umebosi en tamari
  4. Snijd lange, dunne reepjes van komkommer, paprika, avocado en ananas.
  5. Was het hoorntjeswier met azijn of citroensap en maak er losse stukjes van.
  6. Rooster het Nori vel boven de gasvlam
  7. Bedek het bamboematje met plasticfolie; leg de Nori op het bamboematje en bedek deze ¾ met rijst en met de groenten,wier en krab (4 cm. vrijhouden). Tip: doop je kookgereedschap in koud water zodat het niet aan de rijst plakt.
  8. Rol alles op: sushimatje en norivel bij de onderrand pakken en gelijkmatig naar boven oprollen.Stop waar de rijst ophoudt, daar de rol strak trekken d.m.v. met een hand de rol strak te houden en met de andere hand het matje naar boven aan te trekken. HOE VAKER JE DIT OEFENT HOE MAKKELIJKER HET WORDT!
  9. Rest van norivel met water/azijnmengsel natmaken en sushi verder oprollen. Matje verwijderen. Laten koelen en daarna in stukjes van 3 à 4 cm snijden met een scherp. Mes telkens schoonmaken met vochtig papier.
  10. Opdienen.
Scroll naar boven