Zalm met Zeeuws zeewier
4 porties
45 min.
Een ovenschotel met zalm, op smaak gebracht met zilt (Zeeuws) zeewier dat qua smaak perfect aansluit bij vis.
Recept met dank aan Kookboerderij Krommenhoeke. In Krommenhoeke wordt natuurlijk met VERS gesneden zeewier gewerkt. U kunt ook gedroogde wieren gebruiken; deze mengt u, net als het verse wier, met olie. Sommige gedroogde wieren moet u eerst even wellen, andere kunt u zo gebruiken. Volg hiervoor de aanwijzing op de verpakking.
In de ecologische kook- en cursusboerderij ‘Krommenhoeke’ kunt u kleinschalige workshops, cursussen en meerdaagse arrangementen volgen. Er worden regelmatig kookcursussen met ZEEWIER gegeven.
Ingrediënten
- 400 g zalmfilet
- purperwier (nori) of wakaméi) (vers)
- (zee)zout en peper naar smaak
- 1 el shoyu of tamari (soja saus)
- ½ el citroenrasp
- citroensap
- scheutje witte wijn
Extra
- partjes citroen, plukje vers wier, verse kruiden om te garneren
Werkwijze
- Vet de bakplaat of ovenschaal in.
- Zeewier wassen en laten uitlekken. Fijnsnijden.
- Meng zeewier met olijfolie, zout, peper en shoyu en citroenrasp.
- Verdeel de zalm in porties. Leg op de bakplaat / ovenschaal en strooi er iets zout en peper op. Besprenkel met wat citroensap.
- Bedek elk stukje vis met een dikke laag van het zeewier mengsel Bewaar in de koelkast tot verdere verwerking.
- Schenk een stevige scheut witte wijn in de schaal bij de vis
- Afbakken in een voorverwarmde oven (180°C) in ca. 10 min.
- Maak ondertussen de garnering klaar. Verdeel de zalm over de borden, garneer en serveer.