Zeewier Burger

2 porties

60 min.

VeganistischVegetarisch

Er is natuurlijk maar één echte Nederlandse zeewier burger en dat is de Dutch Weed Burger® . Het recept ervan is nog beter beveiligd  dan dat van Coca-Cola en de burger namaken is dus vrijwel onmogelijk. Je kunt wel zelf aan de slag gaan in je keuken. Om je te inspireren willen we graag één van onze proefrecepten met je delen.
Veel plezier, team The Dutch Weed Burger.

Doe-Het-Zelf zeewier burger van het team van The Dutch WeedBurger

Ingrediënten

  • 55 g droge groenen linzen
  • 55 g bruine ronde rijst
  • 1/2 kleine ui, gesnipperd
  • 1/4 wortel geraspt
  • 15 g olijven, ontpit
  • 1 1/2 teentje knoflook, gehakt
  • 1 tl komijnzaad
  • 315 ml water
  • 1 boullonblokje
  • 1 tl paprikapoeder (gerokookt)
  • 5 g gedroogde wakame, geweekt
  • zeezout
  • 2 el broodkruim
  • 1 el pompoenpitten, gehakt
  • 1 el zonnenbloempitten, gehakt

Extra

  • ketchup
  • mayonaise (zonder ei)
  • veldsla
  • 1 tomaat
  • 2 augurken
  • 2 volkoren broodjes

Werkwijze

  1. Plaats de linzen, bruine rijst, ui, wortel, knoflook en bouillonblokje in een pan. Doe het water erbij en breng het geheel aan de kook. Plaats vervolgens het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat het 40 minuten pruttelen totdat de rijst en linzen zacht zijn en de vloeistof is opgenomen.
  2. Laat het mengsel uitlekken en afkoelen in een vergiet. Giet de wakame af en maak goed droog. Plaats het geheel samen met de olijven, gerookte paprikapoeder, komijnzaad en de wakame in de keukenmachine en maal fijn tot een glad mengsel. Doe het mengsel in een kom en voeg het broodkruim en de pompoen- en zonnebloempitten toe. Meng dit goed. Proef even of dit goed van smaak is en voeg anders nog een klein beetje zeezout toe. Vorm er met je handen 2 à 3 burgers van of een aantal van kleiner formaat.
  3. Bak de burgers 5-7 minuten aan elke kant, ze moeten donkerder kleuren. Let op: tijdens het bakken valt de burger makkelijker uit elkaar. Ze moeten een beetje afkoelen om wat steviger te worden, voordat ze op het broodje geplaatst kunnen worden.
  4. Warm de broodjes kort op in de oven of rooster ze in een tosti-ijzer. Besmeer 1 helft van de broodjes met ketchup en de andere met de mayonaise. Beleg de broodjes met een burger en wat plakjes tomaat, augurk en blaadjes sla.
Scroll naar boven