Zeewier tapenade
4 porties
15 min.
Overal waar zeewier groeit gebruiken kustbewoners het in de keuken. Je kunt er bijvoorbeeld een lekkere tapenade mee maken. Hieronder recepten uit Frankrijk en Zeeland. Je kunt voor deze recepten zowel vers als gedroogd zeewier gebruiken.
Franse zeewier tapenade
Tapenade met dulse en zeesla. Voor op een toastje of sandwich.
Ingrediënten
Werkwijze
- Doe sjalot, knoflook en augurken in een blender en meng
- Voeg zeewier, citroensap en de helft van de olijfolie toe. Mix kort tot de gewenste structuur (het moet geen puree worden)
- Proef en breng eventueel op smaak met peper en (zee)zout en voeg indien nodig olijfolie toe.
- Serveer direct op een licht geroosterde boterham bij een aperitief
- De tapenade is een week houdbaar in de koelkast
Zeeuwse zeewier tapenade
Van Kookboerderij Krommenhoeke mogen we een recept publiceren voor een echt Zeeuwse zeewier tapenade. Serveer het met toast of op stokbrood. Voor een extra feestelijk resultaat garneer je het met een toefje peterselie, stukje wier of een bloemetje.
Ingrediënten
- paar handjes knotswier
- 1 tl gomasio (sesamzaad + zeezout)
- 2 tl tahin (sesampasta)
- citroensap naar smaak
- tamari naar smaak
- zeezout naar smaak
- peper (of rode peper) naar smaak
- 1 el olie (olijf of sesam)
- 1 à 2 teentje knoflook
- water
Werkwijze
- Was knotswier tot het zand weg is; snijd de harde strengen en dikke knotsen eruit (dit kan ook ná het koken)
- Breng een pan ruim water aan de kook; kook het wier 10 à 15 min. Test of het zacht is geworden, anders langer koken
- Spoel het zeewier snel koud en laat uitlekken.
- Hak het wier eerst grof met koksmes; pureer het wier vervolgens met een staafmixer zeer fijn.
- Breng op smaak met gomasio, tahin, olie en uitgeperste knoflook; maak het smeuïg door het met water te verdunnen.
- Zet het koel weg zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Vul kleine bakjes met de tapenade en garneer deze. Of besmeer toast/stokbrood en garneer. Direct serveren.