Omelet met zeewier
4 porties
30 min.
Je omelet krijgt een umami smaakbeleving door toevoeging van zeewier. Je kunt het zeewier met het ei mee bakken, of eerst de omelet maken en die op het eind garneren met zeewier.
In beide recepten hieronder gebruiken we nori zeewier. Dit kun je naar wens vervangen door een ander zeewier. Ook een spiegelei kun je combineren met zeewier.
Roerei, gebakken ei, omelet … in alle gevallen kan zeewier worden toegevoegd als extra smaakaccent.
Ingrediënten
- 8 eieren
- een vel Nori
- 60 ml olie
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 3 tl geraspte verse gember
- 1 wortel, julienne gesneden
- 2 courgettes in de lengte gehalveerd dan diagonaal in plakjes
- 200 g gemengde paddenstoelen (zoals grote grotchampignons, enoki's en oesterzwammen (grote exemplaren in plakjes)
- 1 el Japanse sojasaus
- 1 el mirin
- 2 tl misopasta
Werkwijze
- Klop de eieren licht, rol de nori strak op en knip hem in heel dunne reepjes. Voeg toe aan eieren toe en breng op smaak met zout en vers gemalen zwarte peper.
- Verhit de wok op een hoog vuur, doe er 2 theelepels van de olie in en verdeel deze over de bodem en zijkanten.
- Voeg 0,8 deciliter van het eimengsel toe en verdeel ook dat. Bak 2 minuten tot het een vaste vorm heeft, draai het dan om en bak het nog 1 minuut. Haal de omelet uit de pan en houd hem warm. Herhaal dit met de rest van het mengsel en voeg telkens 2 theelepels van de olie toe. Maak zo 4 omeletten en hou ze warm.
- Verhit de rest van de olie in de wok, voeg de knoflook en de gember toe en roerbak alles 1 minuut.
- Voeg wortel, courgette en de paddenstoelen in twee porties toe en roerbak ze 3 minuten tot ze zachter zijn geworden.
- Doe alle groenten weer in de pan, voeg de sojasaus, mirin en misopasta toe en laat het geheel 1 minuut sudderen. Verdeel de groenten gelijkmatig over de omeletten en rol deze op en serveer ze met gestoomde rijst.
Omelet rolletje
Ingrediënten
- 5 Eieren
- 1 el Basterdsuiker
- Een scheutje olie
- 1 vel Nori (zeewier)
Werkwijze
- Kluts de eieren tot een romige massa.
- Roer de basterdsuiker erdoor en roer flink door tot schuimig.
- Bak er in de hete olie een bruine omelet van.
- Leg de Nori op de omelet en rol het geheel strak op.
- Snij de uiteindes eraf en maak mooie rolletjes van 3 tot 4 cm hoog.
- Leg de rolletjes plat op een schaal en strooi er eventueel wat sesamzaad over.