Hartige muffin
6 porties
30 min. + 25 min.
Hartige muffins met zeewier. Lekker bij een kop soep. Of om zo op te eten. Extra lekker geserveerd met zeewierboter.
In dit recept wordt combinatie van gedroogde wieren gebruikt. Je kunt een kant-en-klare mix kopen (3-wieren mix van Porto Muinos, of de mix van Zeewaar). Je kunt naar smaak ook individuele wieren of een andere combinatie gebruiken.
Ingrediënten
- 150 g Zelfrijzend bakmeel
- 75 g zelfrijzend volkorenmeel
- 3 g zeewier mix
- 20 g (Chinese) bieslook in stukjes
- 70 g Kaas (belegen en geraspt)
- 60 g Feta kaas
- Snufje (Zee) zout
- Gemalen peper naar smaak
- 100 g Gesmolten boter
- 2 Eieren
- 165 ml Melk
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Zeef en meng de bloem
- Voeg de zeewiervlokken, bieslook, kaas en feta toe
- Breng op smaak met peper en zout en meng de ingrediënten goed door elkaar
- Meng de gesmolten boter, melk en de losgeslagen eieren
- Meng voorzichtig de natte en droge mengsels tot een dikke consistentie. Voorzichtig te werk gaan anders worden de muffins taai.
- Verdeel over ingevette muffin vormen
- Bak 20-25 minuten
- Laat op een rooster afkoelen
- Serveer warm.
Muffins - optie 2
Recept uit het kookboek “Groenten uit Zee”.
Ingrediënten
- 250 g volkoren (spelt)meel
- 8 g bakpoeder
- 1 tl fijn (zee)zout
- 1 el edelgist vlokken
- 1 el zeesla zeewier (gedroogde vlokken)
- 1 el dulse zeewier (gedroogde vlokken)
- 0,5 citroen (rasp en sap)
- 0,5 el tijm (gedroogd)
- 1 tl paprikapoeder (gerookt)
- 6 zongedroogde tomaatje (in repen gesneden)
- 2 bosuitjes (in ringen gesneden)
- 100 ml olijfolie
- 250 ml melk (haver, amandel, ...)
- sesamzaad (geroosterd )
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vul een mufffinvorm (min 8st) met papieren bakvormpjes.
- Meng meel, bakpoeder, zout, edelgist, zeewieren, citroenrasp, tijm, paprikapoeder, tomaatjes en bosuitjes in een kom.
- Mix olie, melk en citroensap en laat 5 min rusten (de melk gaat klonteren). Roer dit door het meelmengsel tot de klontjes verdwenen zijn. Roer niet té lang, het bakpoeder moet pas in de oven actief worden.
- Verdeel het over de muffinvorm, strooi er wat sesamzaad overheen en bak in ongeveer 25 min goudbruin en gaan. Serveer met (zeewier)boter.