Zeewiersoep - Zeeuws, Koreaans of van Amal Clooney
30 min.
Soep van zeewier, of zeewier in de soep is een makkelijke manier om nutriënten toe te voegen aan je eten. In landen waar zeewier groeit, wordt dit ook gedaan. Mensen experimenten met de wieren die in de omgeving groeien en combineren ze met andere ingrediënten die voorhanden zijn.
Hieronder receptsuggesties uit Zeeland en Korea. En van Amal Clooney:
Receptuur voor de bekende Japanse miso soep staat elders op de site.
Bron: Kookboerderij Krommenhoeke
Ingrediënten
- ½ pan zeewier (knotswier of wakame of blaaswier)
- 1 ½ liter water
- 1 ui
- 2 à 3 stelen (bleek)selderij
- 1 kleine prei
- 1 el korianderzaad
- 2 kaneelstokjes
- 1 à 2 el sesamolie
- tamari, zeezout, peper
- 50 g geroookte zalm en/of gekookte mosselen
- 2 el preiringen
- 4 el stukjes fijn gesneden zeewier
Werkwijze
- Was het zeewier en maak het goed schoon
- Snijd ui (met schil), selderij, prei in grove stukken en fruit dit in de olie
- Voeg zeewier, water, koriander (met vijzel kneuzen) en kaneel toe en laat dit 45 à 60 min. trekken
- Snijd de prei ragfijn en de zalm in dunne reepjes
- Zeef de bouillon en op smaak brengen met zout en tamari.
- Snijd dunne reepjes wier van mooie stukken als garnering
- Doe de garnituur in warme soepkommen en schenk de hete bouillon erop.
Zeewiersoep à la Korea
Koreaanse Miyeok Guk: deze soep staat in Korea bekend als “verjaardagssoep“. Het wordt na een bevalling gegeven aan moeders die net een kindje gehad hebben.
De soep bevat weinig calorieën en vet, maar veel calcium, ijzer en proteïne. Het is een licht verteerbare en gezonde soep die op elk moment van de dag gegeten kan worden.
Ingrediënten
- 30 g gedroogd zeewier
- 1 el sesamolie
- 750 ml bouillon
- 2 el soja saus
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- zout naar smaak
Werkwijze
- Week het zeewier in water in een kom (30 minuten)
- Giet het in een vergiet en druk er zoveel mogelijk water uit. NB: gooi het weekwater NIET weg, maar drink het op, of gebruik het om groenten in te koken, als toevoeging aan soep, etc. Het water bevat waardevolle voedingsstoffen van het zeewier.
- Bak het zeewier 2 minuten in de sesam olie op middelhoog vuur.
- Voeg knoflook en soja saus toe en bak nog 2 minuten.
- Giet de bouillon erbij en zet het vuur hoog.
- Als de soep kookt, zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten koken tot het er melk-achtig uitziet.
Zeewiersoep van Amal Clooney
Een van Amals culinaire voorkeuren is een ontbijt van gekookte eieren en
zeewiersoep
Een uitstekende start van de dag!
Bron: Vogue.nl
Ingrediënten
- 20 g gedroogd zeewier (wakame, nori, dulse etc.)
- 2 + 6 stengels bleekselderij
- 2 komkommers
- 1 gele paprika
- 1 appel
- 1 limoen (uitgeperst)
- 2 cm verse gember (geraspt)
- snuf cayenne peper
- 1 tl knoflookpoeder
Werkwijze
- Doe het gedroogde zeewier in een kom met water en laat het weken.
- Maak ondertussen de bouillon klaar: maak sap van 6 stengels selderij, appel, komkommer en paprika met behulp van een sapcentrifuge.
- Voeg vervolgens limoensap, geraspte gember, cayennepeper en knoflookpoeder toe aan het sap.
- Snijd het zeewier en de overgebleven 2 stengels bleekselderij fijn en voeg ze toe aan de bouillon.
- Verwarmen en serveren.